Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşma yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli ile uygulanan büyü bazlı politikaların artık dünyada da konuşmaya başlandığını, ülkelerin yüksek faizin getireceği büyük sorunu dikkate almaya başladığını söyledi. İşte Bakan Nebati’nin açıklamalarından satır başları:
Ocak – Eylül döneminde ihracatımız %17 artarak güçlü kalmaya devam ediyor.
Toplam istihdam pandemi sonrası 5,3 milyon artışla 30,6 milyon kişiye yükseldi.
Dünyada talep artışının yarattığı enflasyon bu yıl arz yönlü enflasyona dönüştü. 1980’lerde ülkeler yüksek faiz politikasıyla enflasyonu düşürmeye çalıştı. Bunun ekonomik durgunluk ve işsizlik yarattığını unutmayalım. Son dönemde uluslararası kuruluşlar da seslerini yükseltmeye başladı.
IMF Başkanı Fed’in faiz artışlarının dünyanın kalanında durgunluk yaratabileceğini belirtti.
Dünya ikilemde ve büyüme ve enflasyon ikilemi, söylemsel çatışmalar bir müddet sonra dünyanın gündemi olacak. Büyüme mi enflasyon mu? sert mi yumuşak tedbirler mi? Ne tür kararların ne tür sonuçlar doğuracağı, bu konuşulacak.
Türkiye Ekonomi Modelini tasarlarken üretim ve istihdamı önceledik. Dünya küçülürken büyümemizin ve işsizliğinülkemizde azalmasının sebebi bu politikalardır.
Yüksek enflasyona karşı uygulanan politikaları hiçbir zaman ertelemedik.
1994 – 2002 yılları arasında ortalama enflasyon %73, 2022 – 2020 arası enflasyon ortalama %13’tür. 20 yılda enflasyonu bu seviyelere düşürdüysek yine yaparız. Özellikle Aralık’taki baz etkisiyle beraber enflasyon yeniden bu ortalamaya inmeye başlayacaktır.
Enflasyonla olan mücadelemizde ekonomi politikasının tüm araçlarını etkin bir şekilde kullanacağız.
Bizim önceliğimiz üretim ve istihdam.