Connect with us

Global

TCMB’den TÜİK Verileri Sonrası Enflasyon Açıklaması

Published

on

TCMB, Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu’na göre, martta tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayılırken, söz konusu yükselişe en belirgin katkı %2,31 puanla enerji grubuna geldiğini söyledi.

TÜİK’in Mart ayında Tüketici Fiyat Endeksi’nin %5,46 arttığını ve yıllık enflasyonun %61,14’e yükseldiğini açıklamasının hemen ardından TCMB’nin Fiyat Gelişmeleri Raporunu yayımladı.

Bu rapora göre, tüketici yıllık enflasyonundaki artış alt gruplar geneline yayıldı. Yıl başından itibaren emtia fiyatlarında gözlenen artış eğilimi jeopolitik gelişmelerle beraber bu dönemde bir miktar daha belirginleşti. Türk lirası cinsinden uluslararası enerji fiyatlarındaki görünüm yurt içi enerji fiyatları üzerinde etkili olurken, elektrik fiyatlarında kademeli tarife sisteminde yapılan düzenleme ve KDV indirimi daha olumsuz bir görünümü sınırlamış oldu.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ALMANYA’DA KORONAVİRÜS ÖNLEMLERİ KALKIYOR

Yıllık gıda enflasyonundaki yükseliş alt gruplar genelinde devam ederken, son dönemde aylık bazda yüksek artışlar kaydeden taze meyve ve sebze fiyatları mart ayında görece yatay seyrederken, gıda grubu alt kalemlerinde KDV indiriminin sarkan etkileri de sürdü.

Temel mallarda yıllık enflasyon giyim ve ayakkabı grubunda yatay seyretti, diğer alt gruplarda ise yükseliş yaşandı. Bu dönemde, hizmet grubunda yıllık enflasyon alt gruplar genelinde artış gösterdi. Enerji ve gıda fiyatlarındaki görünüme paralel ulaştırma ve lokanta-otel öne çıkan gruplar olmaya devam etti.

Söz konusu gelişmelerle birlikte martta önceki aya göre yıllık tüketici enflasyonuna katkı; enerjide 2,31 puan, temel malda 1,46 puan, gıdada 1,42 puan, hizmette 1,15 puan ve alkol, tütün ve altında 0,36 puan arttı.

Kirada aylık artışlar yavaşladı

Hizmet fiyatları martta %4,19 yükseliş gösterirken, grup yıllık enflasyonu 3,83 puan artışla %36,72 oldu. Yıllık enflasyon, ulaştırma ve lokanta-otelde daha belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda yükseldi.

Akaryakıt fiyatlarındaki artışların yansımasıyla ulaştırma hizmetleri fiyatları yüzde 9,47 arttı. Alt grubun yıllık enflasyonu %60,35’e çıktı. Ulaştırma hizmetlerinde, karayolu ile şehirler arası yolcu taşımacılığının yanı sıra otobüs ve demiryolu ile şehir içi yolcu taşımacılığı fiyatlarındaki yükselişler görüldü.

Temel girdi maliyetlerindeki artışların sürmesiyle birlikte gerek yemek gerekse konaklama hizmetleri kaynaklı olarak lokanta-otel alt grubunu olumsuz etkiledi. Fiyatların %6,04 artmasıyla yıllık enflasyon da %60,40’a ulaştı.

Diğer hizmetler alt grubunda fiyat artışları genele yayılırken, geriye endeksleme davranışının yaygın olduğu eğitim hizmetleri ile sigorta ücretleri öne çıkan kalemler oldu. Bu dönemde, mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle incelendiğinde, kirada aylık artışlar yavaşlamaya başladı.

Enerji fiyatları jeopolitik risklerle beraber hızlandı

Temel mal yıllık enflasyonu martta 4,81 puanlık yükselişle yüzde 59,19’a ulaştı. Bu dönemde, yıllık enflasyon giyim ve ayakkabı grubunda yatay seyrederken, diğer gruplarda artış gösterdi.

Altın hariç dayanıklı mal fiyatları martta yüzde 5,09 arttı ve grup yıllık enflasyonu yüzde 68,54’e yükseldi. Bu dönemde yüzde 7,56’yla otomobil ve yüzde 3,48’le mobilya öne çıkan kalemler oldu. Diğer temel mallarda fiyatlar başta ilaç olmak üzere alt gruplar genelinde yüksek aylık artışlar gösterirken, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 65,85’e ulaştı.

Giyim ve ayakkabı alt grubu yıllık enflasyonu yüzde 26,54 ile diğer alt gruplara kıyasla daha düşük seyretti.

Diğer taraftan enerji fiyatları mart ayında yüzde 11,01 artarak grup yıllık enflasyonu yüzde 102,94’e çıktı. Bu dönemde artan jeopolitik risklerle beraber hızlanan uluslararası enerji fiyatları, yüzde 25,76’yla akaryakıt, yüzde 18,92’yle katı yakıt ve yüzde 14,60’la tüp gazdaki aylık fiyat değişimleri üzerinde belirleyici oldu.

Elektrik fiyatlarında kademeli tarife limitinin arttırılması ve KDV indirimi ise elektrik fiyatlarında yüzde 9,7 düşüşü beraberinde getirerek grup enflasyonunu sınırladı.

Tarımsal emtia fiyatlarında artışla belirginleşti

Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları martta %4,73 arttı ve grup yıllık enflasyonu 5,86 puan yükselerek %70,33’e çıktı. Uluslararası tarımsal emtia fiyatlarında belirginleşen artışlar yurt içi fiyatları baskı altına alırken, şubat ayı ortasında uygulamaya konulan KDV indirimlerinin sarkan etkileri daha olumsuz bir görünümün önüne geçti.

Bu görünüm altında, işlenmemiş gıda grubunda daha belirgin olmak üzere gerek işlenmemiş gerekse de işlenmiş gıda grubunda yıllık enflasyon artış kaydetti. İşlenmemiş gıdada, mevsimsellikten arındırılmış taze meyve ve sebze fiyatlarının yataya yakın seyrettiği izlendi.

Öte yandan, diğer işlenmemiş gıda grubu içinde yükselen yem fiyatlarının etkilediği kırmızı ve beyaz et kalemlerinin yanı sıra patates ve yumurta olumsuz ayrıştı. İşlenmiş gıda gruplarından ekmek ve tahıllarda görülen yüzde 5,65’lik artışta buğday fiyatları belirleyici olurken, diğer işlenmiş gıda grubunda ayçiçeği yağı öncülüğünde katı-sıvı yağlar ile et ürünleri, şeker ve alkolsüz içecekler öne çıktı.

Bu dönemde alkollü içecekler ve tütün ürünleri fiyatları da yüzde 3,91 arttı ve grup yıllık enflasyonu yüzde 51,43 seviyesine yükseldi. Bu gelişmede sigara fiyatlarında üretici firmalar kaynaklı yapılan artışlar etkili olurken, tütün ürünleri grubunun aylık tüketici enflasyonuna katkısı 0,18 puan oldu.

Tedarik zincirlerindeki aksaklıklar devam etti
Yurt içi üretici fiyatları mart ayında yüzde 9,19 arttı ve yıllık enflasyon 9,96 puan yükselişle yüzde 114,97 oldu.

Bu dönemde uluslararası emtia fiyatlarındaki güçlü artış ve tedarik zincirlerindeki aksaklıklar devam etti.

Ana sanayi gruplarına göre incelendiğinde, yıllık enflasyon enerji grubu başta olmak üzere tüm alt gruplarda yükseldi. Alt gruplar bazında, aylık değişimler dikkate alındığında rafine petrol ürünleri öne çıkarken, inşaatla bağlantılı ürünler, metaller, elektrik-gaz üretimi ile dağıtımı, temel eczacılık, tütün ve gıda ürünleri takip eden gruplar oldu.

KAYNAK: EKONOMİST

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Piyasalarda teknoloji rallisi

Published

on

By

Küresel-Piyasalar

Apple bilançosunun yarattığı pozitif etkiyle birlikte Asya’da teknoloji şirketleri önderliğinde hisse rallisi yaşanmasına yol açtı. Hong Kong Hang Seng endeksi dokuzuncu işlem gününde de üst üste yükselirken, Hang Seng Teknoloji endeksi yüzde 4,1’e kadar artış kaydetti.

Çinli teknoloji devleri Alibaba, Tencent ve JD.com yeni 2024 zirvelerine tırmandı. Avustralya ve Güney Kore endeksleri de yükselirken Japonya ve anakara Çin Borsaları tatil nedeniyle kapalı.

Amerikan hisselerinde de Apple etkisi hissediliyor. Nasdaq 100 vadelileri sabah saatlerinde yüzde 0,7 yükseliş gösterdi. Perşembe günü yüzde 0,7 gerileyen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yüzde 0,1 ile düşüşünü sürdürdü. Bu haftanın volatil para birimi Japon yeni dolara karşı üç haftanın zirvesine ulaştı ve Aralık 2022’den bu yana en iyi haftayı geçirmeye hazırlanıyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi beş baz puan düşüşle yüzde 4,58’e geriledi.

Spot altın yüzde 0,1 düşüşle ons başına 2 bin 300 dolardan alıcı buldu.

Continue Reading

Global

ABD Hazinesi 125 milyar dolar tahvil  ihraç edecek

Published

on

By

fed-faiz

Amerika Hazine Bakanlığı, önümüzdeki hafta 125 milyar dolarlık tahvil ve bono ihraç edeceğini açıkladı. Bu rakam geçen çeyrekteki ihalelerin büyüklüğü ile aynı durumda.

İhalelerle yaklaşık 107,8 milyar dolarlık Hazine bonosu itfası karşılanacak ve 17,2 milyar dolar yeni nakit toplanacak.

Bakanlık, 7 Mayıs’ta 58 milyar dolar tutarında 3 yıl vadeli Hazine bonosu, 8 Mayıs’ta 42 milyar dolarlık ABD 10 yıl vadeli bono ve 9 Mayıs’ta 25 milyar dolarlık 30 yıl vadeli tahvil ihalesi düzenleyecek.

Continue Reading

Global

Amazon’un satışları artış gösterdi

Published

on

By

Amazon’un satışları artış gösterdi
Amazon’un Ocak-Mart dönemine ait bilançosuna göre, yılın ilk çeyreğinde elde ettiği gelir, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 13 artarak 143,3 milyar dolara ulaştı.

Şirketin 2023’ün ilk çeyreğinde net satışları 127,4 milyar dolar olmuştu.

Piyasa beklentileri, şirketin 142,5 milyar dolar gelir açıklaması yönündeydi.

Bulut bilişim hizmetleri sunan Amazon Web Services (AWS) biriminin satışları da yıllık bazda yüzde 17 artarak 25 milyar dolara yükseldi.

Şirketin reklam biriminin gelirleri de, yılın birinci çeyreğinde yüzde 24 artışla 11,8 milyar dolara çıktı.

Amazon’un net kârı da ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 229 artışla 10,4 milyar dolar oldu. Şirket, geçen yılın aynı döneminde yaklaşık 3,2 milyar dolar kâr açıklamıştı.

E-ticaret devinin hisse başına net karı da bu yılın ilk çeyreğinde 98 sent olarak hesaplandı. Şirket, geçen yılın aynı döneminde hisse başına 31 sent kâr etmişti.

Amazon öte yandan, bu yılın ikinci çeyreğinde 144 ila 149 milyar dolar arasında gelir beklediğini duyurdu.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans