Moody’s gelişen ülke merkez bankalarının güçlü politika çerçevesi ile desteklenen parasal genişleme programlarının yerel tahvil piyasalarını istikrarlı tutum sergilediğini ve enflasyon performansını iyileştirdiğini fakat programdan çıkışın zamanlamasının toparlanmaya durgunluk verebileceğini ve risk oluşturduğu belirtildi.
Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Moody’s hazırladığı raporda gelişen ülkelerdeki merkez bankalarının parasal genişleme programlarının olumlu olduğunu fakat farklı makroekonomik göstergeler sebebi ile programların çeşitli riskleri de barındırdığını ifade etti.
İçlerinde Türkiye, Kolombiya, Hırvatistan, Macaristan, Hindistan, Endonezya, Filipinler, Polonya, Güney Afrika’nın da bulunduğu 11 gelişen ülkeyi inceleyen kurumun analisti Deborah Tan kuvvetli politika çerçeveleri ve kurumsal düzenlemelerin Merkez Bankaları’nın parasal genişleme programlarını desteklediğini ifade ederek “birçok ülkede pandemi sürecinde devreye alınan parasal genişlemeler sermaye çıkışlarını dengelemeyi desteklerken uzun vadeli tahvil getirilerini de düşürdü.” Yorumunda bulundu.
Fakat kurumsal çerçeve ve makro temellerdeki farklılıkların bu ülke ekonomilerinde farklı tehlikeleri de doğurabileceğini dile getiren analist “örneğin ekonomik toparlanma başladığında programın uzaması toparlanmaya durgunluk yaratabilir. Tam tersine erken süreçte parasal genişlemenin sona ermesi de finansal koşulların daralmasına sebep olur ve toparlanmayı tehlikeye atar” değerlendirmesinde bulundu