Yurtiçi Piyasalar değişiklikler sonrasında TCMB’ye odaklandı. Küresel piyasalarda başlayan yeni haftanın ilk işlem gününde dolar kısıtlı bir yükseliş ile ilerlerken, Türk Lirası dolar karşısında ilk işlemlerde yatay bir yol izliyor.
Yurtiçi piyasalarda ilgi bütünüyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan (TCMB) çıkacak faiz kararına yöneldi. TCMB yeni başkan ve yeni atanan Para Politikası Kurulu üyeleri ile ilk toplantısını 15 Nisan Perşembe günü yapacak.
TCMB haftasındaki ilk işlem gününde küresel piyasalarda dolar kısıtlı bir şekilde de olsa yükselme ile başlarken, Türk Lirası’nda ise görece yatay bir şekilde hareket etti. Dolar/TLkuru 8,18 düzeyi etrafında işlem aldı.
Türkiye’nin risk primi 443 baz puan durumuna gelirken, gösterge tahvil faizi ise %18,56 seviyesinde.
Yurtiçi piyasalar TCMB’den değişiklik beklemiyor
TCMB faiz kararı yakın bir zamanda gerçekleşecek olması, kurumların da beklentilerini açıklamaya başlamasına sebep oldu. Unicredit, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın 15 Nisan’da yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri stabil tutacağını ifade etti.
İleriki aylarda yukarı hareketli enflasyon eğiliminin, üretici fiyatlarındaki yükselişin tüketici fiyatlarına yansıması ile beraber devam edeceğini ifade eden kurum, manşet enflasyonun Mayıs ayında %18’in üstüne çıkabileceğini tahmin etti.
Bu enflasyon eğiliminin TCMB’yi 2021’in ikinci çeyreğinin sonlarına kadar faizleri stabil tutmaya ısrar edeceğine değinen kurum analistleri, TCMB’nin Temmuz ayı sonrasında faiz indirmeye başlayabileceğini ve yıl sonunda faizi %15 seviyesine çekeceğini dile getirdi.
Daha önce sene sonunda enflasyonun %15’e doğru düşeceğini ifade eden kurum, TCMB’nin politika faizini beklenenden daha önce %15 düzeyine indirebileceğini belirtmişti.
Yabancının iki haftalık çıkışı 2,4 milyar doları aştı
TCMB’deki görev değişiminin sonrasında ilk haftada 15 senenin en sert yabancı çıkışı gerçekleşirken, değişikliği takip eden ikinci haftada da yabancı yatırımcının net satış tarafında olduğu ileri sürülmüştü.
TCMB bilgilerine göre, 2 Nisan haftasında yabancı yatırımcılar 364 milyon dolarlık net hisse satışı gerçekleştirirken, tahvil tarafındaki safi satış ise 140 milyon dolar olarak yaşandı.
Böylelikle TCMB‘deki değişikliği takip altına alan iki haftada yabancı çıkışı 2,4 milyar doları geride bıraktı. Söz konusu görev değişiminin sonrasında ilk haftada yabancı yatırımcılar safi 1,9 milyar dolarlık varlık satışı gerçekleştirerek 15 yılın en hızlı yükselişine imza atmıştı.
Küresel piyasalarda tansiyon Gazze’de bir hastanenin vurulmasıyla birlikte tekrardan yükselirken, güvenli liman alımları da yeniden öne çıktı.
Dolar küresel piyasalarda Salı günü kaydettiği yükselişi korurken, Dolar kurunda da rekor seviye görüldü. Dolar kuru 28,21 seviyesini test ettikten sonra 28 seviyesi civarında denge sağladı.
Tansiyonun yükselmesi Borsa tarafında negatif fiyatlamalara yol açtık. BIST 100 endeksi güne 1,85 düşüşle başladı. Türkiye’nin risk primi 412 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizini de yüzde 21,80 seviyesinde.
ABD’de Salı günü açıklanan veriler perakende satışların Eylül ayında aylık bazda yüzde 0,7 ile yüzde 0,3 düzeyindeki beklentinin üzerinde arttığını gösterdi.
TCMB’nin faiz kararı sonrasında döviz piyasalarında hareketlilikler arttı.
TCMB, 27 ay aradan sonra ilk defa faizi yüzde 6,5 oranında artırarak yüzde 15 seviyesine çıkardı. Piyasalarda genel beklenti faizin yüzde 20 – 25 bandında olması yönündeyken açıklanan oranın bir nevi beklentilerin altında kaldığı görüldü.
Faiz kararın açıklanmasının ardından dolar, 24 TL bandına adım atarken yeni rekor seviyesini an itibarıyla 25,24 TL olarak belirledi ve dolar/TL’de yukarı yönlü hareket devam ediyor. Euro/TL ise yukarı yönlü ivmede 26,65 seviyesine kadar yükseldi. Gram altın, faiz kararı sonrası ilk hamlede 1.500 TL’ye kadar yükseldikten sonra 1.490 TL seviyelerinde hareket etmeye başladı.
BIST 100 de faiz kararı sonrası yükselişini hızlandırırken günlük yüzde 2 bandında yükselişle 5.300 puan seviyelerine kadar yükseldi.
Geçtiğimiz hafta 18,80 seviyesine yükselen dolar kuru özellikle işlemlerin sığ olduğu Asya seansında kısa süreli yükseliş atakları yaşamaya devam ediyor.
Hafta içerisinde 18,80-18,85 aralığında fiyatlanan dolar küresel ve iç gelişmelere karşı tepkisizlik devam ediyor.
Küresel tarafta dolar endeksinde Kasım ayında hızlanan düşüş, bu ay da devam ediyor. Dolar hem gelişmiş hem de gelişen ülke paraları karşısında gerilemeye devam ediyor.
Yurt içinde ise Merkez Bankası toplantısı, yaklaşan seçimler ve yavaşlama işaretleri veren ekonomik göstergelerin fiyatta etkili olmadığı görülüyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TL’nin fazla değerli olmasının ihracat ve istihdam üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirterek optimal seviyede olması gerektiğini, bunu da piyasanın belirleyeceğini ifade etti.
Gözler Merkez Bankasında
Bugün yurt içinde imalat güven endeksi ve kapasite kullanımı açıklanacak. Yarın ise hem haftalık istatistikler açıklanacak hem de Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirecek. 2022’yi %64 ile kapatan enflasyon 2023’te nasıl olacağına dair tahminlerin açıklanacağı toplantı 10.30’da gerçekleşecek.