Global

Merkez Bankası Önden Yüklemeli Faiz Hareketinde

Published

on

Merkez Bankası önden yüklemeli faiz hareketi gerçekleştirdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu faiz kararını açıkladı. Buna göre politika faizi 200 baz puan artış göstererek yüzde 19 seviyesine yükseltildi. Piyasanın beklentisi faizin 100 baz puan yükseltilmesi tarafındaydı. Karar hükmüne göre önden yüklemeli, etkili bir sıkılaştırmaya karar verildiği ifade edildi.

Kararnamede enflasyon beklentileri, fiyatlama hareketleri ve orta vadeli enflasyon görünüşü üstündeki riskler özen gösterilerek önden yüklemeli ve etkili bir ilave parasal darlamaya gidilmesine dair karar verildiği vurgulandı.
Metinde gerekmesi halinde ilave parasal sıkılaşma yapılabileceği de ifade edildi.

Genişleyici parasal ve mali politikalar ile aşılama döneminde yaşanan yararlı gelişmelerin etkisi ile beraber küresel büyüme görünümünde iyileşme ve uluslararası emtia fiyatlarında yükselme görüldüğünü ifade eden TCMB yükselen küresel enflasyon beklentilerinin, gelişmiş ülke para politikaları ile ilişkili belirsizliklere ve küresel finansal piyasalarda sansasyonlara yol açtığını vurguladı.

Metinde iktisadi faaliyette güçlü bir ilerleyiş görüldüğü, salgına bağlı sınırlamaların hafifletilmesi ile beraber hizmetler ve bağlantılı sektörlerde iktisadi faaliyetin yükselmesinin beklendiği ifade edildi.
Bununla beraber, salgının ilerleyişi ile ilgili muhtemel gelişmelerle beraber olarak iktisadi faaliyet üstündeki risklerin önemini muhafaza ettiği, salgın devrinde sağlanan yüksek kredi büyümesinin birikimli etkileri ile güçlü seyreden iç talebin yanı sıra dış alım fiyatlarındaki yükselişlerin cari işlemler istikrarı olumsuz etkilemeye devam ettiği dile getirildi.

TCMB yazı metninde “Finansal koşullardaki sıkılaşmayla beraber yavaşlayan kredi büyümesi son devirde bir miktar yükseliş eğilimi sergilemiştir.” cümleleri ile kredi büyümesine de vurgu yapıldı.

Merkez Bankası Enflasyon Görünümünde Olumsuz Etkiler

TCMB metninde enflasyon görünümündeki tehlikelere de değindi. Metinde bu konu ile ilgili olarak, “İç talep şartları, döviz kuru önde gelmek üzere birikimli maliyet etkileri, uluslararası gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki yükselme ve enflasyon beklentilerindeki yüksek düzeyler, fiyatlama davranışları ve enflasyon görünümünü olumsuz etki etmeye devam etmektedir.

Diğer bir yandan, bazı sektörlerde belirginleşen arz kısıtlamaları ile gerçekleştirilen ücret ve yönetilen fiyat ayarlamaları, orta vadeli enflasyon görünümü üstündeki önemini korumaktadır. Gerçekleştirilen parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üstündeki yavaşlatıcı etkilerinin daha açık hale geleceği beklentisi korumak ile beraber, son dönemde kredi büyümesindeki yükselme eğilimi ile ithal maliyetlerdeki yükseliş, talep ve maliyet unsurlarında öngörülen kademeli iyileşmeyi geciktirmektedir.” değerlendirmeleri de bulundu.

Faiz Kararı Sonrası Dolar/TL

Merkez Bankası “Gerekirse ilave sıkılaşma yapılacak”

TCMB, bu değerlendirmelerinden sonra söz konusu gelişmelerin enflasyon umutlarının, fiyatlama davranışları ve orta vadeli enflasyon görünümü üstünde oluşturduğu yukarı taraflı riskleri göz önünde bulundurarak, önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verdiğini dile getirdi.

Önden yüklemeli mesajının yanında TCMB ilave sıkılaşma düşüncesini de konuşmada korudu:

Merkez Bankası bu konuda şu açıklamalarda bulundu:

2021 yılsonu tahmin hedefi detaylı olarak dikkate alınarak, enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden güçlü işaretler oluşana kadar, sıkı para politikası duruşu istikrarlı bir şekilde uzun bir müddet sürdürülecektir. Enflasyonda kalıcı düşüşe ve fiyat istikrarına işaret eden etkili göstergeler kapsamında enflasyonun ana eğilimi ve fiyatlama davranışlarına ilişkin göstergeler, yayılım endeksleri, talep ve maliyet unsurları ve enflasyon beklentilerinin tahmin görüşü içerisinde hedefler ile uyumu yakından takip edilmeye devam edecektir. Gerekmesi durumunda ilave parasal sıkılaşmaya gidilecektir.

Kalıcı fiyat istikrarı ve %5 hedefine ilerleyinceye kadar, para politikası faizi ile beklenen enflasyon arasındaki istikrar, güçlü dezenflasyonist etkisini koruyacak şekilde kararlılıkla devam ettirilecektir.

Sıkı para politikası duruşunun bu şekilde devam ettirilmesi fiyat istikrarını temelli olarak tesis etmesinin yanında, ülke risk primlerinin düşmesi, ters para ikamesinin ortaya çıkarmak, Döviz rezervlerinin yükseliş eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak geriye gitmesi ile makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmiştir.

Piyasa 100 baz puan yükseliş bekliyordu

Faiz anketine katılım sağlayan 22 kurumun tamamı TCMB‘nin toplantıda faiz yükseleceğini öngörmüştü. Ankete katılan kurumların medyan beklentisi Mart toplantısında politika faizinin 100 baz puan yükselme ile beraber yüzde 18 seviyesine çıkarılması yönünde olmuştu.

En düşük beklentiyi paylaşan kurum TCMB’den 75 baz puanlık artış beklentisi içindeyken, en yüksek beklenti içinde olan kurum 150 baz puanlık faiz yükselişi öngörmüştü.

Faiz anketi haberine gitmek için; https://bugunfinans.com/dolar-tl-tahvil-getirisi-gerginligi/

Yabancı kurumların beklentisi de 100 baz puan faiz artışıydı.

Bu kurumlardan birisi HSBC olmuştu. İçlerinde Cihan Saraoğlu’nun da bulunduğu HSBC analistleri paylaştıkları bir araştırma ifadede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz beklentilerini 100 baz puan olarak değiştirmişti.
JP Morgan da paylaştığı bir araştırma raporunda, yıl sonu enflasyon tahminlerini revize ettiklerini ifade ederek Mart ayında 100 baz puanlık bir faiz artışı beklediklerini dile getirmişti.

HSBC ve JP Morgan’ın yanında Morgan Stanley ve Standard Chartered da 100 baz puan faiz yükselme beklentileri olduğunu ifade etmişti.

Kur ve Risk Primi Yükselmişti

Son toplantıdan bu yana en etkili başlıklardan biri küresel tahvil getirilerindeki yükselme oldu. 18 Şubat’ta yapılan bir önceki toplantıdan bu yana ABD 10 yıllık tahvil kazançlarında 40 baz puana yakın yükseliş gerçekleşti. 30 yıllık tahvil getirisi ise yüzde 2,5’i aşarak Ağustos 2019’dan bu yana en yüksek düzeyi gördü.

Mart ayı yapılacak olan toplantı öncesinde kurdaki ve risk primindeki yükselme dikkat çekti. Tahvil getirilerindeki yükselmelerin risk algısını bozması ile beraber gelişen ülke para birimleri ile birlikte Türk Lirası da geriye giderken, Dolar/TL kuru son 3 haftadır haftalık bazda yükseliş ile kapanış yaptı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version