Döviz

Erdoğan: TCMB’de Kayıp Olan Bir Şey Yok

Published

on

Erdoğan: TCMB‘de kayıp olan bir şey yok. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup oturumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın döviz rezervleri ile ilgili de yorumlarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Halk Partisi’nin eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı TCMB rezervleri üstünden eleştirmesine “Şu kadar para nerede? Şu kadar paranın hepsi bu milletin hazinesinde, merkez bankasında. Merkez Bankası’nda kayıp olan bir şey yok” ifadeleriyle cevap verdi.

AK Parti grup toplantısında konuşma yapan Erdoğan “Döviz rezervimiz kendini toparlamaya başladı” cümlesini kullandı.

Erdoğan’ın grup toplantısında ekonomi ile ilişkili yorumlarında öne çıkan ifadeleri şu şekildeydi.

Erdoğan: “Damat kadar taş düşsün”

Son haftalarda bir şey dikkatimi çekti. Özellikle bu CHP zihniyeti mensupları, yoğun tweet rekabetindeler. Yatıyorlar, kalıyorlar damat da damat. Damat kadar taş düşsün başınıza. Şurada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptığı dönemden beri Sayın Berat Bey’in ilerlediği yolu CHP döneminde görmek mümkün mü? Tutturmuşlar şu kadar para nerede? Bu para Merkez Bankası’nda. Kayıp olan bir şey yok. Kayıp varsa bunlar sizdedir.

“Döviz rezervimiz kendini toparlamaya başlamış durumda”

Biz görevi devraldığımızda IMF’e borç 23,5 milyar dolardı. CHP zihniyetinden devir aldık. Merkez Bankası’nın rezervi 27,5 milyar dolardı. Sizin şu anda bulunan sözcünüz hazinede çantacısı olarak dolaşırdı, ne yazık ki bu ülkenin ne hazinesini ve Merkez Bankası’nı güçlendirmediler. 135 milyar dolara kadar döviz rezervimiz çıktı. Şu anda da yine döviz rezervimiz kendini toparlamaya başlamış durumda.

“Berat Bey’in devrinde 3 sondaj, 2 sismik araştırma gemisi satın alındı”

Enerjide biz ne bir tane sismik ne sondaj gemisine sahip değildik. Berat Bey’in görevde olduğu dönemde 3 sondaj, 2 sismik araştırma gemisi satın aldık. Şimdi bir tane daha satın alıyoruz. Filomuz dünyada belki de en güçlü filolardan oluyor. Artık ben sismik araştırmalarımızı da rahatlık ile yaparım, sondaj çalışmalarımızı yaparım. İstersem bu gemilerimi dünyanın değişik ülkelerine de kiralayabilirim. Bunlar da çok ciddi rakamlar. Bu tek bir şeyi gösteriyor, Türkiye elini açan değil, el veren bir ülke konumunda olduğudur. Ey o tweeti atanlar, damat diye alay ettiğiniz Berat Bey döneminde bu adımlar atıldı.

“Merkez Bankası’nın şu kadar parası nerede diye sorma”

Kalkınmanın temel altyapısı olan enerji konusunda takdire şayan bir gelişme gösterdiğimizi kimse gizleyemez. Biz işimize bakıyoruz. 2002 yılında kurulu enerji gücümüz 32 bin mW bulunmuyorken, bugün 96 bin mW’ı geçmiş durumdadır. Yenilenebilir enerji kurulu gücünde dünyada 13’üncü, Avrupa’da 6’ncı sırada yerimizi alıyoruz. Diğer yandan ülkemizi bir enerji üssü haline getirecek projeleri de adım atıp, hayata geçiriyoruz. TANAP ve TürkAkımı projelerimizi işler hale getirdik. TransAdriyatik Boru Hattı Projesi’ni de tamamladık. LNG terminalini de Aliağa’da, ikincisini de Dörtyol’da sisteme aldık. Fatih ile Tuna-1 kuyusunda doğalgaz rezervi bulduk. Yavuz 4 adet sondaj gerçekleştirdi. Kanuni Filyos Limanı’nda çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye bu 3 sondaj gemisini 450 milyon dolara mal etmiştir. Sıfırdan inşa ettirmeye kalksaydık 2,1 milyar dolar ödeme yapmamız gerekecekti. Anladın mı Bay Kemal. Bunun adı finans yönetimidir. Kalkıp da sen bize Merkez Bankası’nın şu kadar parası nerede, nereye gitti diye sorma. Sen tarihine bak. IMF’e olan borçlanma, Merkez Bankası’nın rezervleri nasıl kayboldu bunun hesabını verin. Bu sondajları kiralık gemi ile yapmaya kalksaydık, satın aldığımızdan daha fazla bedel ödeyecektik.

“Maden ihracatımız 4,3 milyar dolar değerlere geldi”

Yaptığımız yatırımlarla ülkemizin doğalgaz tüketimi 47,7 milyar metreküpe çoğaldı. Doğalgaz kullanım oranı yüzde 80,4’e yükseldi. Bu refah düzeyinin nereden nereye geldiğini belirtiyor. Kömür kullanan nerede ise kalmadı. Doğalgaz depolama kapasitemizi 0’dan 3,84 milyar metreküpe ulaştırmayı başardık. Maden ihracatımız 4,3 milyar dolar seviyelerine yükseldi. Linyit rezervimizi 19,5 milyar tona, bor kimyasallarının 2,75 milyon ton seviyesine yükselttik. Mazıdağı’nda 4 adet altında izabe tesisinin yapımına başladık.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

GLOBAL

Exit mobile version