Connect with us

Global

Rusya Enerji Bakanlığından Kripto Para Çağrısı

Published

on

Rusya Enerji Bakanlığı, ülkede kripto madenciliği konusunda belirsizliklerin ortadan kaldırarak en kısa zamanda bir çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi. Rusya Enerji Bakanı Yardımcısı Evgeny Grabchak, ülke üzerindeki ekonomik yaptırımların oluşturduğu baskıyı gerekçe göstererek Rus hükümetinin kripto madencilik alanını yasal hale getirmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Rusya haber ajansı TASS’a konuşan Evgeny Grabchak, kripto madenciliğiyle ilgili yasal boşluğun doldurulması gerektiğini söylüyor. Ayrıca Bakan yardımcısı, ülkede kripto madencilik faaliyetlerinin devam etmesine izin verilecekse yasal düzenleme çerçeve içerisinde madenciliğin de alınması gerektiği görüşünü iletti.

Grabchak, düzenlemelerin nasıl yapılması gerektiği konusunda ise ülke çapında yasalar belirlemek yerine madencilere verilen enerji ödeneklerinden dolayı bölgesel bazlı düzenlemelerin daha verimli olacağını görüşünü savundu.

Rusya kripto paraları kucaklayan bir politika izleyecek mi?

Rusya, tarihinin en sert ekonomik yaptırımlarına maruz kalırken kripto paraları kullanıp kullanmayacağına yönelik söylentiler hâlâ gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Genel kanı ise Rusya gibi büyük bir ekonominin kripto varlıklarla ticaretini döndürmesinin pek mümkün olmayacağı yönünde gibi gözüküyor.

Geçen hafta ise Rusya Federasyonu Devlet Duması Birleşik Rusya Partisi Milletvekili Pavel Zavalny’nin Rusya’nın petrol ve gaz ihracatı için Bitcoin ödemesi kabul edebileceğini öne sürmesi, piyasalarda yankı bulmuştu.

Diğer yandan Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminde bir ay geçerken ülkeye yönelik yaptırımlar Rus ekonomisini hızlı şekilde etkiledi ve ulusal para birimi rubledeki yüksek volatilite, ülkenin ödeme sistemini zora soktu. Bu süreçte Rus vatandaşların gelirlerini korumak için kripto paralara yöneldiği görüldü.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ABD’de Toptan ve Perakende Stoklar Artış Gösterdi! – (bugunfinans.com)

Diğer yandan başta Amerika olmak üzere Batı ülkeleri, her türlü ihtimali göz önüne alarak Rusya’nın kripto para alanında fon transferi yapmaması için ciddi önlemler alındığını duyurdu.

Rusya kripto varlık düzenlemelerinde ne durumda?

Diğer birçok ülkede olduğu gibi Rusya’da da kripto para düzenlemeleri konusunda bir netlik oluşmadı. Rusya – Ukrayna savaşı öncesi ülkedeki devlet kurumları, kripto düzenlemeleri konusunda ikiye bölünmüştü. Rusya Merkez Bankası, kripto paraların fiyat istikrarını tehlikeye atma potansiyelini öne çıkararak ülkede kullanımının engellenmesi konusunda net bir tavra sahipti. Rusya Maliye Bakanlığı ise yasaklamadan ziyade bu gelişen teknolojiden yararlanmak adına kripto varlıkların yasallarla kontrol altına alınması görüşünde.

Bununla Rusya Maliye Bakanlığı, geçen ay ülkede kripto para ticareti ve madencilik konusunda bir düzenleyici çerçeve oluşturmak adına bir yasa tasarısı önermişti.

Son raporlar ise ülkede kripto para benimsemesinin hızla artığını gösteriyor. Öyle ki hükümet raporları, kripto para piyasalarının ortalama yüzde 12’lik bir kısmının Rusya’da olduğunu gösteriyor.

Kripto madenciliği konusunda ise Rusya’nın mevcut jeopolitik konumu, enerji kaynaklarının bol olması, ülkeyi madencilik için elverişli bir ortam haline getiriyor. Bu yüzden kripto madencileri, Çin’den çıktıktan sonra Kazakistan’da da benzer sorunlar yaşarken Rusya’yı aynı coğrafyada önemli bir merkez olarak görüyorlar.

Kaynak: Investing

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

İngiltere’de sürpriz enflasyon verisi

Published

on

By

İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz indirimi sinyalleri gelmesiyle birlikte son gelen enflasyon verileri sürpriz yarattı.

Ülkede Mart ayında yıllık enflasyon yüzde 3,2 olarak açıklandı. Şubat ayında yıllık enflasyon yüzde 3,4 olarak açıklanmıştı.

Mart ayında aylık enflasyon ise yüzde 0,6 ile Şubat ayıyla aynı seviyede gerçekleşti.

Çekirdek enflasyonda da beklentilerin altında yavaşlama izlendi. Ülkede yıllık çekirdek enflasyon Mart ayında yüzde 4,2 oldu. Beklenti yüzde 4,1 olmuştu. Şubat ayında yıllık çekirdek enflasyon yüzde 4,5 olarak gerçekleşmişti.

Continue Reading

Global

Dolar, Japon Yeni karşısında 34 yılın en yüksek seviyesinde

Published

on

By

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Amerikan dolarının Japon yeni karşısında son 34 yılın en yüksek seviyesine ulaşması sonrasında döviz piyasasını yakından takip etme ve uygun tepkiyi verme niyetinde olduğunu açıkladı. Dolar, Pazartesi günü Asya’da 154 yen seviyesini aşarak Haziran 1990’dan bu yana görülmemiş bir seviye olan 154.15 yene ulaştı.

Basına konuşan Bakan Suzuki, Japonya’nın döviz dalgalanmalarına gerektiği gibi kapsamlı bir yanıt” vereceğini vurguladı. Maliye Bakanı ayrıca döviz konularının Washington’da yapılacak G20 maliye bakanları toplantısının gündeminde resmi yer almamasına rağmen tartışma konusu olmasının beklendiğini söyledi.

Japonya’nın döviz de dahil olmak üzere uluslararası konulardaki tutumunu G20 zirvesinin ötesinde çeşitli platformlarda aktif bir şekilde iletme kararlılığının altını çizdi. Suzuki’nin açıklamaları, doların gücünün dünya çapında çeşitli piyasalarda endişelere yol açtığı bir dönemde geldi.

Continue Reading

Global

Petrolde yatay seyir

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent petrol piyasaların açılmasıyla birlikte yüzde 0,7 artışla varil başına 91,05 dolara kadar yükseldi, ardından 90 dolara düştü. İran, hafta sonu İsrail’i ilk kez kendi topraklarında vurarak 300’den fazla füze ve İHA aracı ateşledi, fakat çoğu durduruldu. Günlerden beri beklenen saldırı, Suriye’de İranlı subayları öldürüldüğü saldırı sonrasında misilleme olarak geldi.

Helima Croft’un da aralarında bulunduğu RBC Capital Markets LLC analistleri yayınladıkları bir notta, “İsrail hükümetinin Beyaz Saray’ın tavsiyesine uyması ve misilleme eylemlerinden vazgeçmesi halinde bu savaş, tırmanma merdiveninden aşağıya doğru ilerleyebilir” açıklamasında bulundu. İran’ın eyleminin “önceki misillemelerden çok daha kapsamlı olmasına rağmen yine de önceden haber gönderildiğini” söylediler.

Petrol, Opec+’nın stokları boşaltmak ve fiyatları desteklemek için arzı sıkı bir şekilde dizginlemesiyle bu yıl emtialarda en güçlü performans sergileyen ürünlerden biri oldu. Son saldırı, dünya ham petrolünün yaklaşık üçte birini üreten bir bölgede gerilimi tırmandırıyor. Yine de İran’ın Birleşmiş Milletler misyonu, meselenin “sonlandırılmış sayılabileceğini” söyleyerek, şimdilik daha geniş bir çatışma riskini azaltıyor.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans