Connect with us

Global

Avrupa Birliği Limanlarını Rusya’ya Kapatıyor!

Published

on

Avrupa Birliği ülkeleri, Rus gemilerine limanlara erişim yasağını peş peşe uygulamaya başladı. Petrol ve doğal gaz başta olmak üzere pek çok önemli ürünün taşınması yasakların dışında tutuluyor.
Avrupa Birliği, Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle Rusya’ya karşı 5’inci yaptırım paketini ay başında açıkladı.

Bu kapsamda Rusya’ya ait ve bu ülke tarafından işletilen gemilerin de AB limanlarına erişiminin yasaklanması kararlaştırıldı. Konuyla ilgili Avrupa Birliği direktiflerini ise 8 Nisan’da yayınlandı.

Son günlerde üye ülkeler peş peşe limanlarını söz konusu gemilere kapatmaya başladı.

Yasak, yatlar ve gezi tekneleri de dahil olmak üzere “Rus bandrılı” tüm gemiler için geçerli olacak.

Rus ordusunun Ukrayna’ya saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan sonra Rus bayrağını başka bir devlete çeviren gemiler de yasak dahiline alınıyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

IMF Küresel Büyüme Oranı Tahminlerini Revize Etti! – (bugunfinans.com)

Bununla birlikte şimdiye kadar Bulgaristan, Romanya, Estonya, Belçika ve İtalya 16 Nisan gece yarısından itibaren Avrupa Birliği Direktiflerini uygulamaya koydu.

Son olarak Yunanistan, AB’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları çerçevesinde Eğriboz Adası açıklarında bir Rus petrol tankerini alıkoydu.

Önlemi uygulamak her ülkenin kendi tasarrufunda

Avrupa Birliğinde denize sınırı olan 22 üye ülke yer alıyor. Önlemi uygulamak için gerekli adımları atmak her üye devletin kendi insiyatifinde tutuluyor.

Brüksel merkezli Avrupa Deniz Limanları Organizasyonu, 12 Nisan’da yaptığı açıklamada Avrupa Birliği’nden açıklık ve tüm üye ülkelerde uygulamada birlik sağlanmasını talep etmişti.

Üyelerin uygulamayı harmonize şekilde hayata geçirmesinin Rus gemilerinin “liman seçmesinin” önüne geçeceğini belirten kuruluş, AB’nin ilgili kuruluşu Avrupa Deniz Güvenliği Ajansı’ndan arz zincirinin daha fazla kesintiye uğramamasını sağlamak için AB limanlarına giremeyecek gemilerin açık bir listesini sunmasını istedi.

Geniş istisnalar mevcut

AB’nin gemileri hedef alan yaptırımları geniş istisnalara sahip. Bunlara göre, yaptırımlardan önce limanlara yasal olarak giren herhangi bir Rus gemisi olduğu yeri terk edebilecek.

İstisnalar arasında en kritiği doğal gaz ve petrol taşıyan gemilere yönelik olanlar. Zira Avrupa Birliği’nin Rusya’dan gemilerle ithal ettiklerinin başında enerji ürünleri geliyor. Avrupa Birliği’nin Ukrayna savaşıyla ilgili karşılaştığı en büyük zorluğu Rus enerjisine bağımlılığı ortadan kaldırmak oluşturuyor.

Diğer istisnalar arasında insani amaç taşıyan gemiler, buğday ve gübre de dahil olmak üzere tüm farmasötik, tıbbi, tarım ve gıda ürünlerini yüklenmiş, sivil nükleer kapasitenin işletilmesi için kesinlikle gerekli olan nükleer yakıt ve diğer malları taşıyan gemilerde yer alıyor.

Ayrıca 5’inci yaptırım paketinde öngörülen Rusya’dan kömür ithalatına getirilen yasağın fiilen 10 Ağustos’ta başlayacak olması nedeniyle o zamana kadar kömür ve diğer katı fosil yakıtların AB’de satın alınması, ithal edilmesi veya taşınması da mümkün olmaya devam edecek.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Global

Petrol düşmeye devam ediyor.

Published

on

By

petrolk-vadeli.jpg

Brent petrol Çarşamba günü yüzde 0,5’lik bir düşüşün ardından varil başına 88 dolar civarında işlem görürken, ABD ham petrolü 83 dolara yakın seyrediyor. Düşüş, rafinerilerin işlemeyi hızlandırması ve ihracatın artmasıyla birlikte ülke genelindeki ham petrol stokların geçen hafta beklenenden fazla 6,37 milyon varil düştüğünü gösteren verilere rağmen geldi.

Piyasalarda Asya hisse senetleri ABD teknoloji sektörüyle ilgili endişelerin ardından geri çekilirken, Meta Platforms’un hayal kırıklığı yaratan görünümü düşüşlere yol açtı. Hafta sonunda Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi para politikasının izleyeceği yol hakkında ipuçları verecek.

Ham petrol, OPEC+’nın arz kısıntıları ve orta doğudaki gerilimlerin yardımıyla bu yıl yüksek kalmaya devam ediyor. Fakat bölgedeki jeopolitik risklerin azalmasıyla varil başına 90 doların üzerindeki son zirvelerinden geri çekildi.

Continue Reading

Global

Dış borçta yeni rekor

Published

on

By

TCMB.jpg

TCMB’nin yayınladığı verilere göre kısa vadeli dış borç stoku şubat ayında 2023 yıl sonuna göre yüzde 0,9 oranında azalışla 173,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Bu dönemde, bankalar kaynaklık kısa vadeli dış borç stoku yüzde 2,2 oranında artış göstererek 69,9 milyar dolar olurken, diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku yüzde 4,5 oranında düşüş göstererek 57,7 milyar dolar düzeyinde açıklandı.

2024 Şubat sonu itibarıyla, orijinal vadesine bakılmaksızın vadesine 1 yıl veya daha az kalmış dış borç verisi kullanılarak hesaplanan kalan vadeye göre kısa vadeli dış borç stoku, 227,5 milyar dolar oldu

Continue Reading

Global

TESLA kar marjında düşüş beklentisi

Published

on

By

tesla

Tesla’nın satış büyümesi yavaşlıyor ve bugün açıklanacak sonuçlara ağır bir şekilde yansıması bekleniyor. Tesla’nın, işten çıkarmalar ve araç fiyat indirimlerini içeren kaotik bir haftanın sonrasında 6 yıldan uzun bir sürenin en düşük brüt kar marjını raporlaması beklentiler arasında.

Tanaka Growth Fund portföy yöneticisi Graham Tanaka, Model 2 konusundaki belirsizlik ve Cybertruck elektrikli pikap üretiminin yavaş olması nedeniyle son pozisyonunu da tasfiye ettiğini açıkladı. “Gelecek yıl Tesla’ya sahip olmanın daha fazla riskli olacağını düşünüyoruz” diyen Tanaka Cybertruck’ın ne kadar hızlı yükselişe geçeceğini bilmediklerini söyledi.

Tesla CEO’su Elon Musk’ın Pazartesi günü Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile görüşmesi ve otomobil fabrikasına yapılacak büyük yatırımları duyurması bekleniyordu. Ancak Musk, Tesla’nın “çok ağır yükümlülüklerini” gerekçe göstererek son dakikada iptal etti.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans