Connect with us

Ekonomi

Türkiye’nin Reytinginin Yükselmesi Düşük Olasılık

Published

on

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türk lirasının değer kazanmasını, sermaye girişlerinin yaşanmasını sağlayan para politikalarındaki değişimin Türkiye’nin kredisi açısından pozitif bir unsur olduğunu bildirdi. Türkiye’nin kredi notu görünümünün “negatif” olması nedeniyle, görünümün direktman pozitife döndürülmesinin ya da reytinginin yükseltilmesinin  çok düşük bir olasılık olduğu belirtti.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Londra’daki yönetim merkezi Türkiye’ye dair soruları cevapladı

Moody’s’in açıklamasında, “Para biriminin değer kazanmasına, sermaye girişlerinin yenilenmesine, döviz rezervlerindeki azalışın yavaşlatılmasına  neden olan ve kasım ayından itibaren  devam eden politika değişikliği, net bir pozitif kredi unsurudur.” ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, “Daha tutarlı politika çerçevesinin korunduğunu görmemiz gerekiyor. Ayrıca, süren yüksek dolarizasyon seviyesinden görülebileceği gibi, yurtiçi güvenin henüz geri kazanılmamış olduğunu dikkate alıyoruz” ifadesi yer aldı.

Moody’s’in açıklamasında Türkiye’nin kredi notu görünümünün “negatif” olması nedeniyle, görünümün doğrudan  pozitife dönmesinin ya da reytinginin yükseltilmesinin  çok düşük bir olasılık olduğu belirtilirken, gelecek dönemde hangi gelişmelerin Türkiye’nin not görünümünü pozitif yönde etkileyebileceğine dair şu ifadeler kullanıldı:

“Son zamanlardaki daha tutarlı maliye ve para politikalarına geçişin kalıcı olması, enflasyonda düşüşe, para biriminin güçlenmesine ve dolarizasyonda azalmaya yansıması durumunda, derecelendirme görünümü dengelenebilir (durağan görünüm). ABD ve Avrupa Birliği ile gerilimlerde devam eden bir azalma da pozitif olacaktır. Ekonominin yapısal dengesizliklerine cevap veren ve aynı zamanda ülkenin doğasında var olan güçlü yönlerinden yararlanan kararlı bir dizi ekonomik reform, orta vadede yukarı doğru not baskısına yol açabilir.”

Olumlu Büyümeyi Destekleyecek Faktörler

Moody’s, Türk ekonomisinin büyüme görünümüne dair yorumlamasında, “2020’deki güçlü büyüme, önemli ölçüde sürdürülebilir olmadığını düşündüğümüz güçlü kredi genişlemesinden kaynaklandı. Bu yüksek enflasyona da katkı sağladı.” ibaresinde bulundu.

Açıklamada, “Daha güçlü bir küresel büyümenin yaşanması ve yaz aylarından itibaren yabancı turistlerin gelecek olması bu yıl Türkiye ekonomisine bir miktar destek sağlayacak olsa da, büyümeyi ılımlı hale getirecek başka faktörler de var; özellikle çok daha ılımlı kredi büyümesi ve yüksek faiz oranları.” İfadesinde bulunuldu.

24 Şubat’ta Revize Edilmişti

Moody’s’in 24 Şubat 2021’de yayımlanan “Küresel Ekonomik Görünüm” güncelleme raporunda, daha önce kuruluşun Türkiye ekonomisine dair büyüme öngörüleri  2021 için yüzde 3,5’ten yüzde 4’e, 2022 için yüzde 4’ten yüzde 5’e arttırılmıştı.

Moody’s en son 4 Aralık 2020’de Türkiye’nin notuna ve görünüşüne  ilişkin olarak bir takım güncelleme yapılmadığını duyurmuştu.

​​​​​​​Kredi derecelendirme kuruluşu, 11 Eylül 2020’de takvim dışı bir değerlendirmeye giderek Türkiye’nin kredi notunu “B1″den “B2″ye düşürmüş ve not görünümünü “negatif” olarak belirtmişti.

Moody’s’in reyting takvimine göre Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin değerlendirmesini 4 Haziran 2021’de yapması bekleniyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ekonomi

TCMB rezervleri zirvede

Published

on

By

TCMB rezervleri zirvede

TCMB, toplam rezervleri 11 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre 3,8 milyar dolar artış gösterdi.

Rezervler 117,5 milyar dolar ile 10 Aralık 2021 haftasından bu yana en yüksek seviyesini gördü.

Bununla birlikte, 11 Kasım itibariyle Merkez Bankası brüt döviz rezervleri, 1,45 milyar dolar artışla 76,6 milyar dolara çıktı.

Söz konusu dönemde altın rezervleri de 2,4 milyar dolar yükseliş yaşayarak 38,5 milyar dolardan 40,9 milyar dolara yükseldi.

Böylece Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, 11 Kasım haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 841 milyon dolar artışla 113 milyar 682 milyon dolardan 117 milyar 523 milyon dolara yükseldi.

Söz konusu veri, yılın en yüksek seviyesine işaret etti.

Aynı hafta itibariyle TCMB’nin net rezervleri 14,5 milyar dolardan 18,2 milyar dolara yükseldi. Swap hariç net rezerv ise eksi 54,1 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta bu veri eksi 57,6 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Continue Reading

Ekonomi

Bütçe açığı rekor kırdı

Published

on

By

Bütçe açığı rekor kırdı

Merkezi yönetim bütçesi Ekim’de 83,3 milyar TL ile 2022 yılının en yüksek açığını verdi. Hazine ve Maliye Bakanlığının bugün yayınladığı rapora göre Ekim ayında Hazine’nin bütçe geliri 307,4 milyar TL, bütçe gelirleri 224,2 milyar TL ve bütçe açığı 83,3 milyar TL olarak açıklandı.

Rekor faiz ödemesi

Faiz harcamaları Ekim’de 61 milyar 144 milyon TL ile rekor seviyeye çıktı. Faiz dışı bütçe giderleri 246 milyar TL ve faiz dışı açık ise 22,1 milyar TL olarak açıklandı.

Yılın 10 ayındaki faiz ödemeleri 268 milyar 255 milyon TL’yi buldu.

Geçen yıla göre nasıl bir değişim oldu?

Ekim ayı bütçe giderleri geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 133,9 artış gösterdi.

Merkezi yönetim bütçesi 2021 yılı Ekim ayında 17 milyar 406 milyon TL açık vermişti. 2022 yılında ise 83 milyar 254 milyon TL açık verdi.

2021 yılı Ekim ayında 3 milyar 106 milyon TL faiz dışı açık verilmişti, 2022 yılı Ekim ayında 22 milyar 110 milyon TL faiz dışı açık verildi.

Yılın 10 aylık döneminde bütçe ne kadar açık verdi?

2022 yılı Ocak-Ekim döneminde merkezi yönetim bütçe giderleri 2 trilyon 328,2 milyar TL, bütçe gelirleri 2 trilyon 199,4 milyar TL ve bütçe açığı 128,8 milyar TL olarak açıklanmıştı. Ayrıca, faiz dışı bütçe giderleri 2 trilyon 59,9 milyar TL ve faiz dışı fazla ise 139,5 milyar TL oldu.

Continue Reading

Ekonomi

Dolar ve euro haftaya nasıl başladı?

Published

on

By

Dolar ve euro haftaya nasıl başladı?

Geçen hafta 106,30’a gerileyen ve Ağustos ayı sonrası en düşük seviyeyi gören dolar endeksi, yeni haftaya 106,85 seviyesinde başladı.

Amerika’da enflasyonun beklenen oranın altında kalması ile birlikte Merkez Bankası Fed’in faiz artış oranlarını daha düşük tutacağı beklentileri oluştu. Fed yetkililerinden de Aralık ve sonrası aylar için daha yavaş adım atabileceği yönünde açıklamalarla birlikte dolar göstergesi son üç ayın en düşük seviyesine indi.

Borsa, emtia ve döviz piyasasının aşırı tepki vermesiyle sert düşüş gösteren dolar, yeni haftaya sakin başladı. Asya seansında sınırlı yükseliş gösteren endekste Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri seanslarındaki fiyatlar takip edilecek

Dolar/TL aynı yerde

Geçen hafta doların küresel piyasalarda sert kayıplar vermesiyle birlikte sınırlı bir gerileme yaşan dolar/TL haftayı 18,55 seviyesinde kapattı. Bugün Asya seansında en yüksek 18,60 seviyesi görüldü. Bu çerçevede kur yeniden son haftalardaki işlem bölgesinden fiyatlanıyor.

Euro/TL yılın zirvesini gördü

Geçtiğimiz hafta kapanışta dolardaki düşüşle 1,0368’E yükselen Eurusd, doların etkisiyle birlikte 19,24 seviyesine çıktı. Paritenin bugün 1,03 altına inmesiyle euro kuru haftaya sınırlı düşüşle başladı. İşlemler 19,15 altında.

Dolar varlıklarda yaşanan aşırı satış baskıları bugün devam etmesi durumunda dolar endeksinde 106 altı denemeler görülebilir. Ancak faiz fiyatlamasının büyük oranda gerçekleşmesi endeksteki düşüşü durdurabilir.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans