Asya’da petrol, güçlenen dolar yeni satışlara yol açmış olmasına rağmen yükselmeye devam etti. Ama ABD ham petrol stoklarındaki artış ve Şanghay’da uzatılan karantina nedeniyle yakıt talebiyle ilgili endişeler devam ediyor.
Brent, %0,25 artışla 106,91 dolara yükselirken WTI %0,02 artarak 101,98 dolar oldu. Doların yaklaşık iki yılın en yüksek seviyesini gördüğü Salı günü Brent %0,8 ve WTI %1,3 düşüş yaşadı.
Nissan Securities araştırma genel müdürü Hiroyuki Kikukawa, Reuters’e yaptığı açıklamalarda “Daha yüksek bir dolar ve ABD ham petrol stoklarındaki artışın yanı sıra Şanghay’da devam eden karantina yüzünden Çin’de zayıflayan taleple ilgili endişeler baskıyı artırdı.” açıklamasında bulundu.;
“Taleple ilgili endişeler ve Ramazan ayı boyunca Orta Doğu’da çatışma olmayacağı beklentileri nedeniyle petrol fiyatları bir süreliğine 100 dolar civarında kalacak gibi görünse de Ramazan’dan sonra ve ABD’nin araç kullanım sezonu başlarken fiyatlar tekrar artabilir.”
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
AMERİKA’DA DIŞ TİCARET AÇIĞI REKOR SEVİYEDE
Geçtiğimiz salı günü Amerikan Petrol Enstitüsünün ham petrol arz raporu, 31 Mart haftasında stoklarda 1,08 milyon varil artış olduğunu gösterdi. Şimdi ABD Enerji Bilgilendirme Dairesinin arz verileri bekleniyor.
Çin’de Şanghay’daki karantinanın uzamasıyla yakıt talebiyle ilgili endişeler artıyor.
Rusya’ya yönelik yeni yaptırım olasılığı da petrolü desteklerken; ABD, AB ve G7 ülkeleri, Rus birliklerinin Ukrayna’da işlediği iddia edilen savaş suçlarına karşılık yeni bir yaptırım turu düşünüyor. Bu da arzla ilgili endişeleri artırıyor.
Arz cephesinde ayrıca üç kaynağın Reuters’e yaptığı açıklamaya göre Uluslararası Enerji Ajansı üyeleri, rezervden ne kadar petrol kullanacaklarını tartışmaya devam ediyor. Önümüzdeki günlerde açıklama yapılabilir.