TL Üzerindeki Baskı Kapalı Piyasada Da Sürdürdü.Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile yurtiçi piyasaların kapalı olduğu günde de küresel piyasalarda geçen işlemlerde Türk Lirası üstündeki baskının devam ettiği gözlemlendi.
Türk Lirası, hafta başından beri yaşadığı baskıyı yurtiçi piyasaların kapalı olduğu işlem gününde de hissetti.
Küresel piyasalarda güne 8,32 düzeyinde başlayanDolar/TL 8,39’un üstünü test etti. ABD Başkanı Biden’ın basına yansıya sermaye kazançlarını vergilendirmeye yönelik planının sonrasında geriye hareket ettiği görüldü.
Birçok para birimi dolar karşısında değer kazanımı yaşarken, Türk Lirası Tayland bahtı ile birlikte negatif tarafta bulundu.
Döviz mevduatlarında yükseliş devam Etti
Döviz mevduatlarında yükselme hareketi 16 Nisan haftasında da sürdü.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) bilgilerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatları Nisan’ın üçüncü haftasında 2,2 milyar dolar yükselerek 225,2 milyar dolar seviyesine çıktı.
Parite etkisinden arındırılmış bilgilere ayrıntılı bakıldığında ise 16 Nisan haftasında döviz mevduatlarında yükseliş 1,4 milyar dolar olarak kayıt edildi. Parite etkisinden arındırılmış veride gerçek kişilerin döviz mevduatları 257 milyon dolar yükselirken, tüzel kişilerin döviz mevduatları ise 1,1 milyar dolar artış yaşadı.
TCMB’de yaşanan görev değişikliği sonrasında kurda gerçekleşen yükseliş sonrasında döviz mevduatlarında geriye yönelik hareket kaydedilmiş ve döviz mevduatları 232 milyar dolar düzeyinden 221 milyar dolara gerilemişti.
Döviz rezervleri yeniden toparlanabilecek mi?
TCMB bilgilerine göre bu senenin Ocak-Temmuz döneminde reeskont kredilerinin rezervlere yararı 8,9 milyar dolar olarak görüldü. Bu rakam salgın senesi 2020’nin aynı döneminde 12,9 milyar dolar olarak kayıt edilmişti. Böylece 2021’de reeskont kredilerinden gelen katkı 2020’ye göre %31 azalma gösterdi.
Reeskont kredileri geriye hareket gösteren rezervlerin tekrardan inşa edilmesi için ciddi bir kalem olarak değerlendiriliyordu. TCMB’nin bir önceki başkanı Naci Ağbal aracılığı ile Aralık ayında canlı yayınla bildirilen Para ve Kur Politikası metninde reeskont kredilerinin katkısına ilişkin öngörüler paylaşılmıştı.
Metinde para politikasının etkinliği ve finansal istikrar açısından döviz rezervlerinin kuvvetlendirilmesini hedeflediği ve yabancı para reeskont kredi dönüşlerinin döviz rezervlerine katkı sağlamaya devam edeceği belirtmişti.
İlgili metinde 2021 senesinde reeskont kredisi geri dönüşlerinin rezerve katkısının 21 milyar dolar seviyesinde olacağı öngörülmüştü.
2020 senesinde reeskont kredilerinden gelen katkının 23,1 milyar dolar olduğu incelediğinde, 2021’de bu katkının geçen seneye göre 2,1 milyar dolar geriye gitmesi bekleniyordu. Ancak 2021’in ilk 7 ayı ile ilişkin yansıyan rakamlar geçen seneye göre 4 milyar dolarlık bir gerilemeyi gösterdi.
2021’in kalan 5 ayında beklenen desteğin gerçekleşmesi için reeskont kredilerinden 12,1 milyar dolar gelmesi beklentisi var. 2020’nin son 5 ayında bu rakam 10,2 milyar dolar olarak kayıt edilmişti.
Küresel piyasalarda tansiyon Gazze’de bir hastanenin vurulmasıyla birlikte tekrardan yükselirken, güvenli liman alımları da yeniden öne çıktı.
Dolar küresel piyasalarda Salı günü kaydettiği yükselişi korurken, Dolar kurunda da rekor seviye görüldü. Dolar kuru 28,21 seviyesini test ettikten sonra 28 seviyesi civarında denge sağladı.
Tansiyonun yükselmesi Borsa tarafında negatif fiyatlamalara yol açtık. BIST 100 endeksi güne 1,85 düşüşle başladı. Türkiye’nin risk primi 412 baz puandan işlem görürken, gösterge tahvil faizini de yüzde 21,80 seviyesinde.
ABD’de Salı günü açıklanan veriler perakende satışların Eylül ayında aylık bazda yüzde 0,7 ile yüzde 0,3 düzeyindeki beklentinin üzerinde arttığını gösterdi.
TCMB’nin faiz kararı sonrasında döviz piyasalarında hareketlilikler arttı.
TCMB, 27 ay aradan sonra ilk defa faizi yüzde 6,5 oranında artırarak yüzde 15 seviyesine çıkardı. Piyasalarda genel beklenti faizin yüzde 20 – 25 bandında olması yönündeyken açıklanan oranın bir nevi beklentilerin altında kaldığı görüldü.
Faiz kararın açıklanmasının ardından dolar, 24 TL bandına adım atarken yeni rekor seviyesini an itibarıyla 25,24 TL olarak belirledi ve dolar/TL’de yukarı yönlü hareket devam ediyor. Euro/TL ise yukarı yönlü ivmede 26,65 seviyesine kadar yükseldi. Gram altın, faiz kararı sonrası ilk hamlede 1.500 TL’ye kadar yükseldikten sonra 1.490 TL seviyelerinde hareket etmeye başladı.
BIST 100 de faiz kararı sonrası yükselişini hızlandırırken günlük yüzde 2 bandında yükselişle 5.300 puan seviyelerine kadar yükseldi.
Geçtiğimiz hafta 18,80 seviyesine yükselen dolar kuru özellikle işlemlerin sığ olduğu Asya seansında kısa süreli yükseliş atakları yaşamaya devam ediyor.
Hafta içerisinde 18,80-18,85 aralığında fiyatlanan dolar küresel ve iç gelişmelere karşı tepkisizlik devam ediyor.
Küresel tarafta dolar endeksinde Kasım ayında hızlanan düşüş, bu ay da devam ediyor. Dolar hem gelişmiş hem de gelişen ülke paraları karşısında gerilemeye devam ediyor.
Yurt içinde ise Merkez Bankası toplantısı, yaklaşan seçimler ve yavaşlama işaretleri veren ekonomik göstergelerin fiyatta etkili olmadığı görülüyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TL’nin fazla değerli olmasının ihracat ve istihdam üzerinde olumsuz etkileri olacağını belirterek optimal seviyede olması gerektiğini, bunu da piyasanın belirleyeceğini ifade etti.
Gözler Merkez Bankasında
Bugün yurt içinde imalat güven endeksi ve kapasite kullanımı açıklanacak. Yarın ise hem haftalık istatistikler açıklanacak hem de Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporu sunumunu gerçekleştirecek. 2022’yi %64 ile kapatan enflasyon 2023’te nasıl olacağına dair tahminlerin açıklanacağı toplantı 10.30’da gerçekleşecek.