Petrol fiyatları geçtiğimiz gün yüzde 6’ya yakın bir kayıp verdi. Brent petrol 88 doların altına içerek Ocak ayı seviyesine dönerken, ham petrol de 82 doların altına düştü. Brent bugün 87 dolara kadar düşüş yaşamaya devam ediyor.
Petrol neden düşüyor?
Fiyatları düşmesindeki asıl sebep ekonomik yavaşlama endişesi
Fiyatların düşmesindeki temel sebep ekonomik yavaşlama endişesi. Özellikle Rusya ve Avrupa arasındaki gerilimin Avrupa ekonomisinde yavaşlatma yaratması bekleniyor. Çin tarafında da karantina sonrası faaliyetlerde yavaşlama var. Ayrıca merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için sıkı para politikası uygulamaları ve faiz artış oranlarını güçlü tutmaları da büyümeyi baskılıyor.
Büyümenin yavaşlaması demek, üretimin azalması anlamına geliyor. Bu durum da petrol başta olmak üzere enerji talebini azaltıyor ve fiyatlarda düşüşe neden oluyor.
Rusya-Avrupa gerilimi tırmanıyor
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından Avrupa, Rusya’ya yaptırımlarda bulundu. Başlarda ekonomik ihtiyaçlar noktasında yaptırımlar sınırlı kaldı, fakat petroldeki tırmanışla Avrupa yaptırımları genişletti. Rusya’dan da misilleme geldi ve son olarak Rusya gaz akışını kesti.
Putin, Avrupa’nın tutumu devam ettikçe geri adım atmayacaklarını söyledi. Putin, yaşanan durumun tüm dünya için ciddi bir ekonomik tahribata neden olacağını belirterek Avrupa’nın kararından vazgeçmesi gerektiğini ifade etti. Avrupa ise, Putin’i enerjiyi silah olarak kullanmakla suçladı.
Enerjide büyük tedarik sorunu yaşayan Avrupa, yarın durumu değerlendirmek üzere Brüksel’de toplanacak.
OPEC+ daha fazla kesinti kararı alabilir
Petrol üretici ülkeler fiyatlardaki düşüşü engellemek için Ekim ayında günlük üretimi 100 bin varil kesme kararı aldı. Fakat bu karar ekonomik daralma kaygısının önüne geçemedi ve fiyatlardaki baskı da arttı. Petrolde 70 dolar seviyesi piyasalar için önemli görülüyor ve bu seviye altına doğru bir hareket OPEC+’yı daha fazla kesinti kararına itebilir.
Brent petrolde 80 dolar seviyesi izleniyor
2022’ye 80 dolardan başlayan Brent petrolde bu seviyenin kırılması yıl içi kazançların da kaybolması anlamına geldiği için en yakın destek noktası olarak izleniyor.
Mart’ta savaş etkisiyle yıl içi kazancını %60’ın üzerine çıkaran petrolde bugün itibarıyla getiri %13’ün altına indi.