Connect with us

Uncategorized

Türkiye Tarım’da Ne Kadar Dışa Bağımlı?

Published

on

Geçtiğimiz günlerde ayçiçek yağı ve buğday gibi temel gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları devam ederken, TÜİK bugün 2020 – 2021 dönemine ait Bitkisel Ürün Denge Tablolarını açıkladı. Bu veriyle birlikte, ülkedeki tarımsal üretimi yapılan ürünlerin yurt içi talebini ne kadar karşıladığı bir diğer anlamıyla dışarıya ne oranda bağımlı olduğunu gösteriyor.

2020 – 2021 döneminde yurt içi üretimin yurt içi talebi ne kadar karşıladığı sorusunun cevabı %97,4 oldu. Toplam tahıl üretiminde en büyük paya sahip olan buğdayın yeterlilik derecesi ise %102,3 yem sanayisi en önemli girdilerini oluşturan arpanın yeterlilik derecesi %97,1, mısırın yeterlilik derecesi %84,9, soyanın yeterlilik derecesi ise %5,4 olarak gösterildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR?
KDV İndirimlerini Fiyatlara Yansıtmayanlara Ceza!

Türkiye’nin dünya üretiminde büyük paya sahip olduğu seçilmiş meyve ürünlerinde yeterlilik derecelerine baktığımızda;

Fındık %552 ile yeterlik derecesi en meyve oldu.

İncir %501 ve kayısı %397 yeterlilik oranına sahip olurken çayda bu oran %94 olarak gösterildi. Yani Türkiye’de üretilip dünyaya satılan çayda yurt içi talebin %94’ü karşılanabiliyor. %6 oranında çayda dışa bağımlılık söz konusu.

Temel ihtiyaç ürünlerindeki yeterlilik oranı ise şöyle:

Nohutta %122,3
Kolza %111,2
Patates %106,5
Pamuk %103,7
Toplam buğday %102,3
Çavdar %100
Şeker pancarı %100,
Soya %94,6.
Dışa bağımlılığı yüksek olan ürünler:

Yulafta %2,4 yeterlilik var ve dışa bağımlılık oranı %97,6 olurken arpada %97,1 kuru fasulyede %92 mısırda %84,9 pirinçte %81,2 kırmızı mercimekte %71,2 ayçiçeğinde %62,5 yeşil mercimekte %58,7 oranında dışa bağımlılık var.

  • TÜİK yeterlilik derecesini şöyle tanımlıyor: Bir bölgenin kullanılabilir üretiminin (iç üretim) o bölgenin talebini ya da yurt içi kullanımını (insan, hayvan ve endüstrinin bütün ihtiyaçlarını) ne ölçüde karşılayacak durumda olduğunu gösterir. Değerin, 100’den küçük olması, üretimin yurt içi talebi tam olarak karşılayamadığı durumu temsil eder. 100’den büyük olan bir değer, iç ihtiyaçları geçen, ihraç edilebilir ve/veya stoklanabilir miktarların varlığını gösterir.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Borsa

TEST HABER

Published

on

By

Continue Reading

Uncategorized

Tesla Fabrikasında Robot, Mühendise Saldırdı

Published

on

By

Tesla Fabrikasında Robot Mühendise Saldırdı

Tesla fabrikasında bulunan bir robot, mühendise saldırdı. Tesla’nın Austin yakınlarındaki Giga Texas fabrikasında, üretimde çalışan bir robot, yaşanan bir sistem arızası nedeniyle bir mühendise saldırarak yaraladı. Saldırı, sistemin “acil” düğmesinin kapatılmasıyla engellendi.

Daily Mail gazetesinin haberine göre 2021 yılında yaşanan saldırının görgü tanığı 2 Tesla çalışanı, Tesla çalışanı, yeni dökülmüş alüminyum araba parçalarını taşımak için tasarlanmış robotun, arkadaşlarına saldırmasını korku içinde izlediklerini anlattı.

Görgü tanıkları, saldırıya uğrayan mühendisin, o sırada arızalı diğer iki robotun program yazılımlarını düzenlemekle meşgul olduğunu, saldırgan robotun metal pençelerini mühendisin sırtına ve kollarına sapladığını belirtti.

Tesla’nın Giga Texas sözleşmeli işçilerini temsil eden bir avukat, DailyMail.com’a yaptığı açıklamada, işçilerle yaptığı konuşmalara dayanarak fabrikada yaşanan yaralanmaların eksik bildirildiğini düşündüğünü belirtti.

Avukat, bu eksik bildirimin 28 Eylül 2021’de fabrikanın inşasına destek olmak için sözleşmeli olarak çalışan bir inşaat işçisinin ölümünü de içinde barındırdığını anlattı.

Kâr amacı gütmeyen Workers Defense Project’ten Avukat Hannah Alexander, DailyMail.com’a, “Yaralanan çok sayıda işçimiz oldu ve bir işçimiz de hayatını kaybetti.” şeklinde açıklamalarda bulundu. Alexander’ın verdiği bilgiye göre Antelmo Ramírez adındaki inşaat işçisi, Tesla’nın Giga Texas fabrikasının inşaatında çalışırken sıcak çarpmasından öldü.

Continue Reading

Uncategorized

İhracat rakamları açıklandı

Published

on

By

İhracat rakamları açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2022 yılı ihracat verilerini Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katıldığı toplantıda İstanbul’da açıkladı.

Erdoğan parite etkisine rağmen büyük bir ihracat başarısı yakalandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında “Küresel olumsuzluklara rağmen ihracat yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara yükseldi. Bu Cumhuriyet tarihimizin rekorudur. Mal ve hizmet ihracatında yazdığımız bu başarı hikayesiyle 350 milyar dolara ulaşan büyük bir ihracat ekonomisini hep birlikte oluşturduk. Hedefimiz, Türkiyenin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesi arasındaki yerini almasını sağlamaktır” dedi.

Erdoğan milli parayla ihracat yapılan ülke ve bölge sayısının 197’ye ulaştığını açıkladı. Erdoğan Ocak-Kasım döneminde 9 bin 700 firmanın ilk kez ihracat yaptığını belirtti

Erdoğan sağlık hizmetleri ihracatı alanındaki hedefi 2023 için 5 milyar dolar olarak belirlediklerini ifade etti.

Erdoğan ayrıca yeni fuar merkezinin Atatürk Havalimanının yanında kurulacağını açıkladı.

Continue Reading

GLOBAL

Copyright © 2020 Bugun Finans