Gelişenlerin yurtdışı borçlanması 6 yılın dibinde. Gelişmekte olan ülkelerin yurtdışı borçlanması Mayıs ayı itibari ile son 6 yılın aynı dönemine göre en düşük düzeyde.
Gelişmekte olan ülkelerin yurtdışı borçlanması toparlanma ve finansal kurumlardan gelen parasal teşviklerin finansman ihtiyacını azaltması ile birlikte 6 yılın en düşük seviyesine geldi.
Gelişmiş ülkelerdeki oldukça düşük faizlere rağmen gelişmekte olan ülkeler Mayıs ayında euro ve dolar cinsinden 6 milyar dolar borçlanma yapabildi. Bu da 2015 yılından bu yana Mayıs aylarının en düşük seviyesi olarak gözlemlendi.
Gelişen piyasaların ihraç ettiği dolar cinsi tahvil ile ABD Hazine tahvili faizi arasındaki fark 2020 Şubat ayındaki düzeylerine kadar gerileme yaparak 327 baz puan oldu. Bu da 10 yıllık ortalama olan 347 baz puanın altında seyir ediyor.
ING Bank Gelişen Piyasalar Stratejisti Trieu Pham’a göre, bazı gelişmekte olan ülkeler sene başlarında erken bir finansman sağlama yolunu seçti. Bazıları ise Avrupa Birliği toparlanma fonu ya da IMF’in yoksul ülkeler için sağladığı kredileri kullanmayı tercih ederken yükselen emtia fiyatları sayesinde vergi gelirlerini çoğalttı.
“Geçen sene ile karşılaştırıldığında piyasada olağanüstü bir sakinlik var” diyen Pham, ihraçların bu seviyelerde kalmasının şaşırtıcı olacağını belirtti.