MUFG Merkez Bankası beklentileri değerlendirildi. MUFG analistleri, yayımladıkları bir araştırma ifadesinde, bu haftaki toplantıda faizlerin stabil tutma beklentisi içinde olduklarını fakat ikinci çeyrekte Mart ayındaki 200 baz puanlık faiz yükselişinin geri alınarak parasal genişleme döngüsüne katılacağını söyledi.
İçlerinde Ehsan Khoman ve Lee Hardman’ın da bulunduğu MUFG Bank analistleri, yayımladık bir araştırma bildirisinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz durumunu sabit tutmasını beklediklerini ifade etti.
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun piyasalar ile bulunduğu bildirimin bu haftaki Para Politikası Kurulu toplantısında önemli politika değişiklikleri yapılacağına dair kaygılarını azalttığını ifade eden analistler, Kavcıoğlu’nun geçmiş köşe yazılarının aksine iletişimde daha şahin bir davranış sergilediğini vurguladı.
TCMB’nin nasıl bir reaksiyon sergileme fonksiyonuna ilişkin belirsizliklerin devam ettiğine temas eden analistler, risk primlerindeki kötüleşmenin, güçsüzleşen Türk Lirası’nın ve portföylerden çıkışların aksine döndürülmesinin kolay bir şey olmayacağını dile getirdi.
MUFG analistleri, TCMB’nin kuramsal olarak faiz yükseltmek için bir alanı kalmadığını ve artış gösteren enflasyon görünümünün bankanın tepkilerini kısıtlayabileceğini belirtirken, siyasi öncelikler ve Kavcıoğlu’nun yazılarındaki güvercin tutum ele alındığında TCMB’nin genişlemeci bir para politikası döngüsünde olabileceğini söyledi.
Bu parasal genişleme döngüsünün tam olarak ne zaman harekete geçeceğini kestirmenin zor olduğunu ifade eden analistler, verilere ve kur koşullarına bağlı olarak, 2021’in ikinci çeyreğinde Mart ayındaki 200 baz puanlık faiz yükselişinin geri alınmasını beklediklerini dile getirdi.
Unicredit’in Merkez Bankası beklentisi
Aralarında Gökçe Çelik’in de katıldığı Unicredit ekonomistleri, yayımladıkları bir araştırma raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın önümüzdeki hafta yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısında faizleri sabit tutmasını öngördüklerini belirtmişti.
Gelecek aylarda yukarı hareketli enflasyon eğiliminin, üretici fiyatlarındaki yükselişin tüketici fiyatlarına yansıması ile devam edeceğini vurgulayan analistler, manşet enflasyonun Mayıs ayında %18’in üstüne çıkabileceğini öngörüyordu.
Bu enflasyon eğiliminin TCMB’yi 2021’in ikinci çeyreğinin bitimine kadar faizleri sabit tutmaya ısrar edeceğine değinen analistler, TCMB’nin Temmuz ayı sonrasına kadar faiz indirmeye başlayabileceğini ve yıl sonunda faizi %15 düzeyine çekeceğini düşünüyor.